Zinio - Digitalni časopisi

četvrtak, 23. rujna 2010.

Pojmovnik - energetska učinkovitost

energetska učinkovitost je
odnos između utroška energije i ostvarenog učinka u uslugama, dobrima ili energiji;


NN 152.08

Tko obavlja poslove EPiEC zgrada?

Osobe koje provode energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada moraju imati ovlaštenje ministarstva.


ENERGETSKO CERTIFICIRANJE S JEDNOSTAVNIM I/ILI SLOŽENIM TEHNIČKIM SUSTAVOM
Za energetsko certificiranje zgrada s jednostavnim i/ili složenim tehničkim sustavom može se ovlastiti pravna osoba.
Za energetsko certificiranje zgrada s jednostavnim tehničkim sustavom može se osim pravne osobe ovlastiti i fizička osoba.


ENERGETSKI PREGLEDI ZGRADA SA SLOŽENIM TEHNIČKIM SUSTAVOM
1. Za provođenje energetskih pregleda zgrada sa složenim tehničkim sustavom u dijelu koji se odnosi na strojarski dio tehničkog sustava zgrade može se ovlastiti i fizička osoba koja je strojarske struke.
2. Za provođenje energetskih pregleda zgrada sa složenim tehničkim sustavom u dijelu koji se odnosi na elektrotehnički dio tehničkog sustava može se ovlastiti i fizička osoba koja je elektrotehničke struke.
3. Za provođenje energetskih pregleda zgrada sa složenim tehničkim sustavom u dijelu koji se odnosi na sustave automatskog reguliranja i upravljanja može se ovlastiti i fizička osoba koja je elektrotehničke struke ili strojarske struke.
4. Za provođenje energetskih pregleda zgrada sa složenim tehničkim sustavom u dijelu koji se odnosi na građevinske karakteristike zgrade u smislu racionalne uporabe energije i toplinske zaštite može se ovlastiti i fizička osoba koja je arhitektonske ili građevinske struke.


Za provođenje energetskih pregleda iz stavka 1., 2., 3. i 4. ovoga članka može se ovlastiti i pravna osoba koja ima zaposlene stručne kvalificirane osobe odgovarajućih struka.


MF izvor NN 113.08