Zinio - Digitalni časopisi

nedjelja, 19. rujna 2010.

Što je sa novim, a što sa postojećim zgradama?

Za postojeće zgrade
Što se tiče postojećih zgrada koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing, one moraju imati energetski certifikat dostupan na uvid kupcu ili najmoprimcu najkasnije danom pristupanja Republike Hrvatske u članstvo EU.

Za nove zgrade
Sve zgrade za koje se nakon 31. ožujka 2010. godine podnosi zahtjev za izdavanje akta temeljem kojega se može graditi moraju imati energetski certifikat izdan prema odredbama pravilnika koji se odnose na energetsko certificiranje novih zgrada.
Investitor nove zgrade dužan je osigurati energetski certifikat prije početka njezine uporabe odnosno puštanja u pogon.
Za zgrade čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 kvadrata i zgrade za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m2, investitor je dužan energetski certifikat dostaviti tijelu koje je izdalo rješenje o uvjetima građenja zajedno sa završnim izvješćem nadzornog inženjera. Za ostale zgrade energetski certifikat se prilaže zahtjevu za izdavanje uporabne dozvole.

Za javne zgrade
Sve zgrade javne namjene za koje je obvezno javno izlaganje energetskog certifikata moraju imati izrađen i javno izložen energetski certifikat najdulje 36 mjeseci od objave odluke ministrice.


MF

Videozapisi

Pogledajte videozapise sa primjerima energetskih pregleda iz prakse. Uglavnom se radi o praksi iz inozemstva, ali vjerujem da će se naći dosta korisnih podataka i ideja za primjenu i na našim prostorima.


MF